Kanal Tedavisinde Dolgu Uygulanır Mı?

Kanal Tedavisinde Dolgu Uygulanır Mı


Ağız ve diş sağlığı günümüzde çok ihmal edilen ancak bir o kadar da önemli olan bir kondur. Artan nüfus ve sağlıksız beslenme nedeni ile artan diş hastaları ile bilgi veren Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Dr. Süleyman Kabal, kanal ve dolgu tedavisinin önemi ve yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi.

Kanal Tedavisi Neden Yapılmalıdır?

Kanal tedavisi zarar görmüş ya da iltihap toplamış bir dişi kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Tedavi, dişin zarar görmüş yüzeyinin (dişin özü-pulpa) çıkarılması, temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve tekrar doldurularak kapatılmasını işlerini gerektirir.

Dişin özüne zarar verici nedenlerin en başında  çatlamış ya da kırılmış diş, çürüğün çok ilerlemiş olması ya da aynı dişe birçok kez tedavi uygulanarak çok daha fazla zarar görmüş olmasıdır. Kanal tedavisi açılımı, söz konusu tedavi de dişin köklerinin içindeki kanalların temizlenmesinden sonra yapılan işleme denir.

Kanal Tedavisi Sırasında Neler Yapılır?

Eğer kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, diş hekiminize danışarak, ilk adımı atmış olun ve tedavide yapılacak işlemleri diş hekiminiz ile birlikte konuşarak birlikte karar verin.

·         Diş Röntgen Çekimi

 Diş doktorunuz kanal tedavisine ihtiyacınız olduğundan şüpheleniyorsa, ilk önce dişinizin röntgenini çekecek veya mevcut röntgeni görmek isteyerek çürümenin tam olarak yerini tespit edecektir.

·         Anestezi Uygulanması

 Dişe bölgesel anestezi uygulanır. Genel inancın tersine, kanal tedavisi dolgu tedavisinden daha sancılı değildir.

·         Pulpektomi

Kök kanal tedavisi, Dişe açılan kaviteden (boşluk) hastalıklı diş özü tamamen çıkarılır.

·         Doldurma İşlemi

Hastalıklı diş özünü çıkarmak için köklerde oluşan boşlukları gütaperka ( sert, doğal biyolojik bir özüttür ) bir maddeyle doldurulur ve siman denen bir yapıştırıcı  ile kapatılır.

Kanal Tedavisi Sonrası Koruyucu Önerileri

Tedavi edilmiş  diş veya dişler sürekli ve iyi bakımla uzun yıllar kullanılabilir. Kanal tedavilerinin tedavi oranı çok yüksektir. Kanal tedavisi sonrası uygulanması gereken bazı önerileri dikkatlice uygulamalısınız:

Ağız ve diş bakımınıza mutlaka özen gösterin, dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve günde en az bir kez diş ipi ile temizlemeye özen gösterin. Dişlerinize bakmak gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları önlemeye yardımcı olmakla beraber, yaşam kalitenizi yükseltecektir. Diş temizliği ve bakım kontrolleri için hekiminizi düzenli olarak mutlaka ziyaret edin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diş Çürümesini Yenmek İçin Aromalı İçecekleri Kesin

Telsiz Ortodonti Nedir