Artroplasti Ameliyatı

 

Artroplasti Ameliyatı

Artroplasti ameliyatı total kalça veya halk arasında bilinen ismi ile total kalça protezi, ileri derecede kireçlenmiş olan ya da hasarlanmış bireylerde hasarlı olan eklemin değiştirilmesi yani yenilenmesi ameliyatı olarak uygulanır. Yapılmış olan bu ameliyatın yaklaşık olarak 70 senelik bir geçmişi bulunuyor. Teknoloji ameliyat tekniği ve malzemelerdeki büyük gelişmeler sayesinde modern halde uygulanmaya başlanmıştır.

Bu ameliyatın yapılması için üst sınır yaş söz konusu değildir. Endikasyonuna göre de kemik gelişimini tamamlamış olan ya da tamamlamak üzere olan her bireye uygulanan ameliyattır. Özellikle gelişimsel kalça dislazisi denilen kalça çıkığı ya da avasküler nefroz denilen femur başının kanlanması sorunlarında 20 ila 40 yaş arası gençlerde kesin çözüm üretmiş olan ağrı giderici olan bir ameliyattır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik Artroplasti ameliyatı yapılmadan önce hastanın aktif bir enfeksiyonunun olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için bazı kan örnekleri alınır ve anestezi hekimine danışılır. Tahliller sonrasında herhangi bir engel bulunmuyor ise ameliyat yapılmadan bir gün önce hastanın hastaneye yatışı gerçekleşir. Tansiyon ve şeker hastalıkları bu ameliyatı engel olan bir rahatsızlık değildir.

Ancak kontrol altında olması gerekir. Sigara enfeksiyon riskini artırdığı için bu aşamada önerilmez. Artroplasti ameliyatı genel anestezi denilen narkoz altında ya da belden uyuşturularak hasta uyanık iken gerçekleştirilebilir. Ameliyatta hasarlı kemikler çıkarılıp yerine protez konulur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanal Tedavisinde Dolgu Uygulanır Mı?

Diş Çürümesini Yenmek İçin Aromalı İçecekleri Kesin

Telsiz Ortodonti Nedir